Příběhy s odvahou: Kristýna Ciprová: Ubytovat u sebe ukrajinskou rodinu, která prchá před válkou, je projevem odvahy

Komunitní centrum Nesedím, sousedím je místem pro všechny generace. Původně sousedská iniciativa dnes propojuje, stmeluje a vzdělává děti, mládež, dospělé i seniory, aktivizuje komunity a významně posiluje občanskou participaci. Kristýna Ciprová se spolu se svými kolegy a kolegyněmi bez váhání zapojila do pomoci ukrajinským rodinám, které uprchly před ruskou agresí. Co pro ni znamená odvaha a jak se projevuje v dnešní společnosti? 

K čemu je podle vás v dnešní společnosti zapotřebí odvaha?

Osobně oceňuji, když někdo najde odvahu vystoupit ze své komfortní zóny a hledá cesty, jak zlepšit svět kolem sebe, bez ohledu na svůj osobní prospěch. Mohou to být i poměrně nenápadné kroky, třeba uspořádat setkání pro sousedy z ulice. Příště už to bude sousedská slavnost pro celou čtvrť! Ubytovat u sebe ukrajinskou rodinu, která prchá před válkou, je velkým projevem solidarity a odvahy. Bojovat za uhlíkovou neutralitu, lidská práva, proti chudobě apod. jsou velké a odvážné věci, které aktérům určitě výrazně zasahují do jejich životů a soukromí a přesto v nich pokračují.

Jak projevuje odvahu cílová skupina Vašeho projektu?

Právě výše zmíněným. Vypomáháním místním seniorům v projektu V pátek nejím sám, kde dobrovolníci vaří pravidelně obědy. Vypomáháním uprchlíkům – kolem komunitního centra se aktivizovala neuvěřitelně schopná skupina lidí, kteří se zásadně zasadili o začlenění několika stovek ukrajinských uprchlíků ubytovaných na místní koleji. Dále jsou to třeba lidé, kteří se scházejí v rámci skupiny Ekospojka, kde se snaží řešit environmentální problémy na lokální úrovni. Oceňuji také každou snahu o komunikaci s úřady ve snaze zlepšit okolí, ať už je to vyjednávání o novém přechodu pro chodce, vysazení zeleně apod.

Kdo vás v poslední době zaujal nějakým odvážným společenským činem?

Nechci nikoho stavět na piedestal, projevů odvahy kolem sebe vidím více než dost, ale jsem nekritická fanynka hnutí Fridays for Future.

Kdy jste osobně musela projevit odvahu?

Když se budu držet svého pojetí odvahy, tak pokaždé, když jsem vystoupila ze své komfortní zóny. Některé aktivistické činy člověka „nakopávají“, dodávají mu sílu a radost, někdy je to ale velmi těžké, obzvlášť když se dlouho nedaří něco posunout. Pak je zapotřebí odvahy, aby člověk vytrval a nevzdal se, i když má chuť se na všechno vykašlat.

Co vám osobně přináší spolupráce na tomto projektu?

Možnost potkat se se spoustou inspirativních a aktivních lidí. Získání podpory v tom, co děláme. Radost ze změn, které se nám podařily.

Proč potřebujeme v České republice aktivní občany, kteří se zajímají o veřejné dění?

Protože potřebujeme korektivy tam, kde selhávají nebo nedostatečně fungují demokratické mechanismy a principy. Tam, kde není aktivita a zájem o své okolí, dochází ke kolapsu.

Jak váš projekt přispěje k tomu, aby se nám v Česku žilo lépe?

Náš projekt se primárně snaží podporovat sousedskou solidaritu a angažovanost. Hlavní gró projektu je podpora skupin sousedské spolupráce. Skupiny kolem komunitního centra se v tuto chvíli zaměřují především na tři témata: pomoc seniorům, pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a hledání cest, jak na lokální úrovni zpomalit klimatické změny. Fungujeme lokálně – nakonec je nejlepší začít odvážně konat na poli každodennosti. Věříme, že podobné principy, které prosazujeme, lze uplatnit kdekoliv i ve větším měřítku.

Chceme zapojovat co nejvíc obyvatel Břevnova a okolí - někdo přispěje svými znalostmi, někdo časem, jiný finančně. To vše jsou cenné formy účasti.". Budeme moc rádi za vaši podporu.


This will close in 0 seconds