Poprvé jsem šila na tajnačku. Rozhovor s Terezou Severýnovou. 

Tereza je designérka, projektuje porcelán a její velkou vášní je šití. Má ráda estetické věci, které prostupují celou její tvorbou.

Magda: Mohla bys přiblížit, co pro tebe estetika znamená?
Nazvala bych to typem krásy, která je individuální, každý ji vnímá po svém a já mám svoji představu o kráse poměrně konkrétní a ráda naslouchám svému pocitu a představě o ní.

Jožka: Jak vznikl nápad udělat kurz šití v komunitním centru Nesedím, sousedím, který se jmenuje Přešívárna?
Nápad s Přešívárnou vznikl, když jsem byla na rodičovské dovolené a šila oblečení svým
dětem. Tehdy mě napadlo šít z vyřazeného dospěláckého oblečení a dát tomu novou podobu. Chodila jsem s dětmi do Nesedím, sousedím na Dvorek, věděla jsem, že zde je moc hezké zázemí a v tu dobu mě oslovila jedna z lektorek Ola Závadová. Přišlo mi fajn začít tvořit kolektivně, scházet se, sdílet si své
zkušenosti.

Jožka: Jak teď Přešívárna funguje? Kurz šití je určený pro dospělé a není to šití oblečení na děti, ale na dospělé. Použít můžeš velkou škálu materiálu, ze starého ubrusu nebo povlečení si můžeš ušít třeba halenku. Použiješ látku, kterou už máš, a vymyslíš, co bys z ní mohla ušít. Látka tě může inspirovat. Může v ní být nějaká emoce, vzpomínka.

Joska: Co na Přešívárně šijete?
Teď se rozbíhá nový kurz a mám vymyšlené tři projekty, které budeme realizovat. V jednom se bude šít kabátek Haori inspirovaný japonským kimonem, dále halenka a taška. Tedy věci na sebe a doplňky.

Joska: Musí si každý přinést látku, nebo bude i nějaká k dispozici?
Je to myšleno tak, že si každý látku přinese, ale budou zde i materiály k dispozici, pokud někdo
nebude mít vlastní látku nebo představu, co by se na to hodilo. Někdo přichází s jasnou
představou a někdo se přijde inspirovat.

Gábi: Jak ses naučila šít?
Inspirovala mě moje máma, která nám šila oblečení, když jsme byly malé děti. Doma jsme vždycky měli šicí stroj. Když máma nebyla doma, tajně jsem na jejím stroji šila oblečení na panenky barbíny a pamatuji si, že jsem se bála, že se bude zlobit, protože to není úplně bezpečné pro dítě, aby šilo samo na stroji.
Takže si pamatuji, že jsem poprvé vlastně šila sama na tajňačku. První stroj jsem dostala od rodičů v pubertě, to mi bylo asi třináct let, a šití mě provází celým životem. Na mateřské dovolené mě to bavilo a učila jsem se podle různých blogů, videí a taky rozhodně podle časopisu Burda.

Cilka: Jaký máš styl oblečení?
To je zajímavá otázka, nikdy jsem nad tím takhle nepřemýšlela. Potřebuji, aby mi oblečení bylo hlavně pohodlné. Než bych měla nějaký styl, dám na to, jak pohodlně mi v tom oblečení je, abych se v něm mohla uvelebit, aby bylo příjemné na těle. Vybírám si oblečení tak, že ke mně musí nějak promlouvat, mám ráda jednoduchost, vtipné detaily. Mám ráda černou, šedou barvu a v poslední době jsem objevila vlnu a baví mě vlněné doplňky.

Magda: Máš svoje oblíbené značky?
Mám svoji oblíbenou značku bot New balance a nejraději si je kupuji z druhé ruky. Jsou mi pohodlné a vím, že se mi nerozpadnou. Z oblečení je to česká značka Youngprimitive, to jsou moji známí z Brna. Používají opravdu příjemné materiály, jako je například bambus, merino vlna a jejich oblečení nekouše, neškrtí a vydrží opravdu dlouho.

Joska: Kde nakupuješ látky?
Mám oblíbený obchod Látky Mráz, kterých je po Praze několik prodejen. Ráda kupuji kazové látky ve
výprodejích, to mě moc baví. V Holešovicích nakupuji v obchodě Flex – Tex, kde májí vždy velký výběr látek ve výprodeji. Musím ale dávat pozor, aby se mi z toho nestala závislost a abych neměla doma velkou sbírku těchto super výhodných látek. Takže je fajn vždy nenaskočit na atrakci zlevněných
látek.

Jožka: Je ideální látka, z které se dobře šije?
Je určitě dobré naučit se vybrat si dobrou látku pro svůj šicí projekt nebo také pro svůj šicí stroj. Například riflovina je tvrdá a každý stroj takovou látku neprošije. Moc ráda jsem šila z pružných látek, hlavně úpletu, ten se hodil na oblečení pro děti. Teď mě baví pevné látky, například plátno. Ze starých riflí, které mám doma už dlouho, chystám ušít tašku nebo piknikovou deku.

Akci podpořila Praha 6 a Evropská unie. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však výhradně názory a stanoviska Nesedím, sousedím a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Národné agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu. Evropská unie ani Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu za ně nenesou odpovědnost.
#erasmusplus

Chceme zapojovat co nejvíc obyvatel Břevnova a okolí - někdo přispěje svými znalostmi, někdo časem, jiný finančně. To vše jsou cenné formy účasti.". Budeme moc rádi za vaši podporu.


This will close in 0 seconds